Z roku na rok wzrasta liczba osób, które eliminują gluten ze swojej diety. Nie tylko chorzy na celiakię, ale także nadwrażliwi czy uczuleni na gluten muszą zrezygnować z produktów zawierających ten składnik. Dieta bezglutenowa nie oznacza jednak wyrzeczeń. Dzięki bezglutenowym produktom można dalej cieszyć się ulubionymi smakami.
Żywność bezglutenowa jest odpowiednia dla osób, które chcą wyeliminować ten składnik z diety, a jednocześnie tęsknią za ulubionymi smakami - panierowanym kotletem, świeżym chlebem czy ciasteczkami do kawy. Dzięki tym wysokiej jakości produktom, można przyrządzić ulubione danie w zdrowej wersji.
Największym wyzwaniem dla osób nietolerujących glutenu jest rezygnacja z pieczywa. Duży wybór smacznych i zdrowych chlebów bezglutenowych zaspokoi potrzeby każdego smakosza. Bezglutenowcy nie muszą żegnać się nawet z ulubionym schabowym - z myślą o nich powstała bezglutenowa bułka tarta.
Łasuchom na pewno posmakują bezglutenowe wafelki czy ciasteczka. Nie różnią się one w smaku od tradycyjnych słodkości. Dzięki specjalnej mące, można też upiec pyszne ciasto czy usmażyć naleśniki.
Włoska kuchnia jest bardzo popularna w Polsce, a jej wielbiciele nie wyobrażają sobie rezygnacji z makaronów. Rozwiązaniem tego problemu jest szeroki wybór past - od muszelek po świderki. Wystarczy ulubiony sos i danie gotowe.
Dieta bezglutenowa często kojarzy się z ograniczeniami. Tymczasem jedzenie bez glutenu może być tak samo smaczne i przyjemne, jak standardowe. Dzięki specjalnym produktom można jeść ulubione dania bez wyrzeczeń.