Preparat w postaci proszku do sporządzenia roztworu wodnego na bazie aktywnego tlenu przeznaczony do dezynfekcji pomieszczeń w miejscach prywatnych, publicznych i przemyśle, do powierzchni kontaktujących się z żywnością (sprzętów, maszyn, urządzeń), środków transportu i jaj konsumpcyjnych.
Substancja czynna: bis(peryksymonosiarczano) bis(siarczan) pentapotasu 50g w 100g.
Preparat zawiera: sól sodową kwasu dodecylobenzenosulfonowego, kwas amidosulfonowy, kwas jabłkowy, peroksodisiarczan (VI) dipotasu, dipenten.
Zakres działania:W czasie 15 minut preparat w stężeniu nie niższym 0,5% działa bakteriobójczo i grzybobójczo, w stężeniu 2% działa bakteriobójczo, grzybobójczo i wirusobójczo.
Przygotowanie roztworu:
Roztwór 0,5%: do 4 litrów wody dodać 20g preparatu (1 miarka)
Roztwór 1%: do 2 litrów wody dodać 20g preparatu (1 miarka)
Roztwór 2%: do 1 litra wody dodać 20g preparatu (1 miarka)
W celu przygotowania roztworu użytkowego należy domierzona ilość preparatu wsypać do naczynia lub spryskiwacza napełnionego odpowiednią ilością letniej wody i dokładnie wymieszać.
Roztwór może być używany do momentu zmiany (zanikania) różowej barwy roztworu, nie dłużej niż 24 godziny po sporządzeniu.
Sposób użycia:
Dezynfekcja powierzchni, w tym produkcyjnych, sprzętów, środków transportu żywności:
Umyte powierzchnie zdezynfekować 0,5% roztworem preparatu ręcznie - przez zmywanie w rękawiczkach lub mechanicznie - przez spryskiwanie spryskiwaczem. Po15-30 minutach spłukać woda. Drobne części maszyn oraz sprzęty mogą być dezynfekowane przez zanurzenie na 15 minut w roztworze preparatu i dokładnie wypłukane w wodzie. Powierzchnie silnie zanieczyszczone drobnoustrojami dezynfekować roztworem 2%.
Uwaga! Powierzchnie mające bezpośredni kontakt z żywnością po dezynfekcji należy spłukać wodą o jakości wody pitnej.
Dezynfekcja jaj kurzych przeznaczonych do bezpośredniego spożycia i przetwórstwa:
Sporządzić 1% roztwór preparatu w wodzie o temperaturze pokojowej. Jaja również w temperaturze pokojowej umieścić w koszyku lub perforowanym pojemniku z tworzywa sztucznego i zanurzyć na 15 sekund w roztworze. Odstawić na 10 minut i następnie opłukać pod bieżącą wodą.
Dezynfekcja jaj powinna być wykonana bezpośrednio przed ich wykorzystaniem. Dezynfekcji mogą być poddane wyłącznie jaja o nieuszkodzonych skorupkach.
Przechowywanie:
Przechowywać w chłodnym i suchym pomieszczeniu.
Opakowanie: 200g
Decyzja Ministra Zdrowia RP pozwolenie na obrót produktem biobójczym nr 0143/03.
Producent:
NATURAN POLSKA Sp. z o.o. Sp. komandytowa
ul. Krynoliny 1
03-644 Warszawa
info@naturan.com.pl
Niniejsza informacja nie stanowi oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego. Zamieszczone w serwisie zdjęcia, opisy itp. produktów nie są reklamą i mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępują konsultacji z lekarzem i nie mogą być podstawą do stosowania jakichkolwiek wyrobów medycznych, środków farmaceutycznych czy form terapii. Wszelkie decyzje w w/w kwestii należy konsultować z lekarzem.
Dokładamy wszelkich starań, aby publikowane dane techniczne nie zawierały braków lub błędów i rzeczywisty wygląd produktów nie różnił się od produktów prezentowanych na zdjęciach. Ze względu na indywidualne ustawienia monitorów prezentowane kolory mogą różnić się od rzeczywistych. W przypadku błędów w opisie lub różnic w prezentowanych produktach prosimy o informacje.