Opakowanie: 1 kg
Słodzik stołowy na bazie erytrytolu - substancji z rodziny polioli, tej samej z której pochodzi również bardziej znany ksylitol czy sorbitol. Erytrytol występuje w naturze. Po raz pierwszy znaleziono go w algach i porostach. Jest obecny również w niektórych grzybach i owocach (gruszkach, winogronach i melonach).
Właściwości
- jedyne 0,2 kcal w 100g
- ma prawie zerowy indeks glikemiczny, przez co jest przyjazny dla diabetyków,
- jest słodki w 70% jak cukier,
- nie pozostawia w ustach obcego posmaku tak jak niektóre słodziki; ma lekko chłodzący smak,
- pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów, nie przyczyniając się do rozwoju próchnicy.
Zastosowanie:
Można nim słodzić kawę, herbatę i inne napoje, dodawać do deserów, a także używać do gotowania i pieczenia wielu potraw. Należy użyć go nieznacznie więcej niż cukru, aby uzyskać tą samą słodkość.
Stanowi świetną alternatywę dla cukru w codziennej diecie!
Kraj produkcji: Francja
Konfekcjonowanie i dystrybucja: Polska
Niniejsza informacja nie stanowi oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego. Zamieszczone w serwisie zdjęcia, opisy itp. produktów nie są reklamą i mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępują konsultacji z lekarzem i nie mogą być podstawą do stosowania jakichkolwiek wyrobów medycznych, środków farmaceutycznych czy form terapii. Wszelkie decyzje w w/w kwestii należy konsultować z lekarzem.
Dokładamy wszelkich starań, aby publikowane dane techniczne nie zawierały braków lub błędów i rzeczywisty wygląd produktów nie różnił się od produktów prezentowanych na zdjęciach. Ze względu na indywidualne ustawienia monitorów prezentowane kolory mogą różnić się od rzeczywistych. W przypadku błędów w opisie lub różnic w prezentowanych produktach prosimy o informacje.