Opakowanie: 0,5L
Synonimy: Kwas 2-hydroksypropionowy 50-80%
Wzór chemiczny: C3H6O3
Masa molowa: 90.08
Numer CAS: 598-82-3
Numer WE: 209-954-4
Zastosowanie: Stosowany jako zakwaszacz, modyfikator pH, środek zapachowy, środek konserwujący żywność i napoje, jako naturalny antybiotyk w paszach, jako środek czyszczący, antyseptyczny, dezynfekujący w środkach czyszczących i biobójczych.
Właściwości
Postać: ciecz
Kolor: bezbarwna do żółtawej
Zapach: kwaśny
pH: 2,8 (10g/l H2O w 20 °C)
Rozpuszczalność:
w wodzie: bez ograniczeń
w rozpuszczalnikach organicznych: brak danych
Kwas mlekowy powstaje w produktach spożywczych otrzymywanych przez fermentację mlekową, nadając im kwaśny smak. Powstaje w wyniku fermentacji zawartych w tych produktach cukrów - laktozy obecnej w mleku oraz fruktozy obecnej w warzywach i owocach. Obecność kwasu mlekowego w mleku powoduje koagulację białek. Proces ten jest masowo wykorzystywany przy produkcji nabiału, w tym: serów, jogurtów, kefirów i innych produktów mlekopochodnych.
Niniejsza informacja nie stanowi oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego. Zamieszczone w serwisie zdjęcia, opisy itp. produktów nie są reklamą i mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępują konsultacji z lekarzem i nie mogą być podstawą do stosowania jakichkolwiek wyrobów medycznych, środków farmaceutycznych czy form terapii. Wszelkie decyzje w w/w kwestii należy konsultować z lekarzem.
Dokładamy wszelkich starań, aby publikowane dane techniczne nie zawierały braków lub błędów i rzeczywisty wygląd produktów nie różnił się od produktów prezentowanych na zdjęciach. Ze względu na indywidualne ustawienia monitorów prezentowane kolory mogą różnić się od rzeczywistych. W przypadku błędów w opisie lub różnic w prezentowanych produktach prosimy o informacje.