Składniki: skrobia kukurydziana, skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia ziemniaczana, glukoza, substancje zagęszczające: guma guar, E 464; błonnik pokarmowy, regulator kwasowości: E 575; substancja spulchniająca: węglany sodu.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna w 100 g produktu: 1450 kJ / 341 kcal
Tłuszcz: 0,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
Węglowodany: 84 g
w tym cukry: 6,6 g
Białko: 0,4 g
Sól: 0,09 g
Fenyloalanina: 4,30 mg / 100 g produktu
Masa netto: 500 g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Koncentrat do sporządzania pierogów, naleśników i makaronu
Sposób przygotowania:
Pierogi PKU
Składniki:
0,5 kg maki pierogowo – naleśnikowo – makaronowej PKU,
20 g zamiennika jajka niskobiałkowego PKU,
80 g wody,
5 g soli,
10 g cukru,
30 g oleju,
300 g wody /w razie potrzeby dodać więcej, temperatura wody ok 20 °C/.
Wykonanie: Zamiennik jajka (20 g) zmiksować z woda (80 g), dodać do maki pierogowo – naleśnikowo- makaronowej (zamiast zamiennika jajka można dodać 2 jajka). Następnie dodać sól, cukier, olej i wodę. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolita masę. Rozwałkować i wycinać kółka, nałożyć farsz, kółka złożyć na pół i dokładnie skleić brzegi pieroga. Gotować około 10 minut na małym ogniu.
Niniejsza informacja nie stanowi oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego. Zamieszczone w serwisie zdjęcia, opisy itp. produktów nie są reklamą i mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępują konsultacji z lekarzem i nie mogą być podstawą do stosowania jakichkolwiek wyrobów medycznych, środków farmaceutycznych czy form terapii. Wszelkie decyzje w w/w kwestii należy konsultować z lekarzem.
Dokładamy wszelkich starań, aby publikowane dane techniczne nie zawierały braków lub błędów i rzeczywisty wygląd produktów nie różnił się od produktów prezentowanych na zdjęciach. Ze względu na indywidualne ustawienia monitorów prezentowane kolory mogą różnić się od rzeczywistych. W przypadku błędów w opisie lub różnic w prezentowanych produktach prosimy o informacje.